CENTRO SOCIO SANITARIO NUOVO PICCHIO

The project

  • Location San Felice sul Panaro - Italy
  • Date 2019
  • Studio Mario Cucinella Architects

Cotto d’Este surfaces were chosen by the Mario Cucinella Architects firm to cover the exterior and some indoor spaces of the "Nuovo Picchio" Social Health Centre building in San Felice sul Panaro, in the province of Modena.

One of the projects implemented thanks to the “Nuova Polis” trust, which, after 30th May 2012, following the second tremor of the earthquake that struck several municipalities in Emilia Romagna, saw the presidents of Confindustria, Confservizi, CGIL, CISL and UIL come together and launch a solidarity fund for those affected by the earthquake, the “Nuovo Picchio” Centre for disabled people is the result of a collective effort that led to the construction of four other buildings.

The architect and his firm centred the project’s concept around the archetypal rural farmhouse and therefore decided to locate the Centre in a lush rural setting, where various thriving crops alternate. The building consists of four aggregated structures which, intersecting one with the other, create, at the same time, a space that is internally unified but, from the outside, clearly well-defined.

 

Photo credits: Daniele Domenicali

Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 1

Product used

With regard to the ceramic coating of the external surfaces, the choice was influenced both by a bond with the local area – which is part of the ceramic district – and by a desire for innovation: the coating is a continuous skin that envelops both the vertical walls and the roof, hiding the gutters and downspouts, while ensuring a clean shape and easily recognizable features.

The ventilated façade features Cotto d’Este surfaces from the KERLITE ULTRAWHITE line, porcelain stoneware slabs which, thanks to their extremely reduced thickness and large sizes, are able to guarantee unparalleled elasticity and resistance.

Among the solutions in the Kerlite 5plus Ultrawhite range, 2,300 sq m was used for the outer covering with a silk finish, which guarantees an attractive silk effect. For an additional 150 sq m – also on the external façade – a glossy finish was chosen which, thanks to a light patina effect, remains soft and captivating and is characterized by a surprising shiny effect for absolute white. For both finishes, the size of the slabs is 100x300 cm with a thickness of 5.5 cm.

Inside the building, for the floor coverings, the Mario Cucinella Architects firm chose the Blustyle’s Blutech collection by Cotto d’Este, in the natural Anthracite colour.

Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 3
black-white---ultrawhite black-white---ultrawhite

BLACK-WHITE - ULTRAWHITE

The sizes:

  • 100x300 cm

Gallery

Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 5
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 6
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 7
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 8
Black-White - Ultrawhite
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 9
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 10
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 11
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 12
Black-White - Ultrawhite
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 13
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 14
Black-White - Ultrawhite
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 15
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 16
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 17
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 18
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 19
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 20
Black-White - Ultrawhite
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 21
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 22
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 23
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 24
Black-White - Ultrawhite
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 25
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 26
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 27
Black-White - Ultrawhite
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 28
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 29
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 30
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 31
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 32
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 33
Centro Socio Sanitario                       Nuovo Picchio: Photo 34

Architecture and sustainability in the new project designed by Mario Cucinella Architects

Other projects

}

Follow us on social media

facebook twitter/cottodeste instagram/cottodeste pinterest/cottodeste youtube/cottodeste linkedin/cottodeste

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Please note that this website uses “session cookies” to enhance the internet experience, as well as "cookies analysis" for data analysis and "third party cookies". You can get more details and block all or some of these cookies, on the detailed information link Click here
If you continue with the navigation on this site, it is implied that you express your consent to the use of these cookies.