NEW CERAMIC CENTRE IN SASSUOLO

Location
Sassuolo (MO)
Date
2022
Studio
Faggioli Architetti
Photo Credits
Alessandro Fiocchi

THE PROJECT

  • Location Sassuolo (MO)
  • Date 2022
  • Studio Faggioli Architetti
  • Photo Credits Alessandro Fiocchi

The Ceramic Centre of Sassuolo confirms its centrality in the heart of the homonymous District by inaugurating a new building that, in via Valle d’Aosta, doubles its offices, giving new spaces to the development of research and programmes that, since 1976, the year the Centre was founded, look to the future.

The tasks it is called upon to perform are fundamental, linked to the overall sustainability of an important production sector, its growth and its competitiveness in a market with increasingly global challenges. The functions it hosts seek to strengthen the fruitful collaboration established between the companies of the Ceramic district, the territory and the world of the university, which has always been a reference partner, through applied research activities, tests, certifications and consultancy services in the sphere of material sustainability, which have become even more central thanks to the PNRR calls to tender. But they also include specialised training activities and support for the development of sectorial, national and international regulations.

New Ceramic Centre in Sassuolo: Photo 10

PRODUCT USED

Designed by the studio of the architect Giulio Faggioli (Faggioli Architetti di Bologna), the new Centre was built to create new and expanded spaces in a modern building with a strong and recognisable personality.

It occupies an irregularly shaped lot in which the project inserts a building with a compact external perimeter that rises for three levels above ground connected by a stairwell and elevator nucleus positioned in its core. The indoor spaces, a total of 1,200 square metres, are designed according to maximum functionality, divided almost equally between the workshops and offices.

The ceramic products create functional, resistant surfaces with striking aesthetics. Inside, the flooring and part of the walls of the stairwell have been covered with the collections of Cotto d’Este - Blend Stone, in the colors Deep and Clear, and the ultra-thin slabs in Kerlite Wonderwall, chosen with Jungle decoration.

New Ceramic Centre in Sassuolo: Photo 12
blend-stone blend-stone

BLEND STONE

The sizes:

  • 60x60 cm
  • 90x90 cm
  • 60x120 cm
  • 120x120 cm
  • 90x180 cm
Discover the collection
wonderwall wonderwall

WONDERWALL

The sizes:

  • 100x300 cm
Discover the collection

Where to buy

pin
Sales network

Other projects

modal cersaie
CONTATTACI

Follow us on social media

facebook instagram/cottodeste pinterest/cottodeste youtube/cottodeste linkedin/cottodeste

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Subscribe to the newsletter to receive exclusive dedicated offers.